#### Solved Examples and Worksheet for Elapsed Time

Q1Jason started his homework at 5:20 P.M. He finished 30 minutes later. At what time did he finish his homework?

A. 5:50 P.M.
B. 5:50 A.M.
C. 5:30 P.M.
D. 5:55 P.M.

Step: 1
Jason started doing homework at 5:20 P.M.
Step: 2
He took 30 minutes to complete his homework.
Step: 3
The time at which Jason finished his homework = the time at which he started doing his homework + the duration of time in which he finished doing his homework.
Step: 4
Hr  Min
5:  20
+ 0:  30
_______
5:  50
_______
Step: 5
So, Jason finished his homework at 5:50 P.M.
Correct Answer is :   5:50 P.M.
Q2Carol called her mom at 6:05 P.M. and spoke to her for 15 minutes. At what time did she end her call?

A. 6:20 P.M.
B. 6:15 A.M.
C. 6:15 P.M.
D. 6:20 A.M.

Step: 1
Carol called her mom at 6:05 P.M.
Step: 2
She spoke to her mom for 15 minutes.
Step: 3
The time at which Carol ends the call = the time of calling + the duration of time in which she spoke to her mom.
Step: 4
Hr  Min
6:  05
0:  15
_______
6:  20
_______
Step: 5
So, Carol ended her call at 6:20 P.M.
Correct Answer is :   6:20 P.M.
Q3The duration of a flight journey is 40 minutes. The flight departed at 2:40 P.M. At what time will it reach the destination?

A. 2:35 P.M.
B. 3:35 P.M.
C. 2:20 P.M.
D. 3:20 P.M.

Step: 1
The duration of flight is 40 minutes.
Step: 2
The flight took off at 2:40 P.M.
Step: 3
The time at which the flight lands = the take off time + the duration of journey.
Step: 4
Hr  Min
2:   40
+ 0:  40
_______
2:   80
_______
Step: 5
In 2:80, 2 is hours and 80 is minutes.
Step: 6
80 minutes = 60 minutes + 20 minutes.
Step: 7
So, 80 minutes is 1 hour 20 minutes.
[Since 60 minutes = 1 hour.]
Step: 8
So, 2 hours 80 minutes = 3 hours 20 minutes.
[Since 1 hour is added to 2.]
Step: 9
So, the flight lands at 3:20 P.M.
Correct Answer is :   3:20 P.M.
Q4John started at 7:15 A.M. for school. He reached at 7:45 A.M. How much time did John take to reach school?

A. half an hour
B. 30 seconds
C. an hour
D. 20 minutes

Step: 1
John's journey time = 7:45 A.M - 7:15 A.M.
[Given.]
Step: 2
So, the duration of his journey is 30 minutes.
[Subtract.]
Correct Answer is :   half an hour
Q5Ed started his homework at 3:15 p.m. He finished 20 minutes later. At what time did he finish his homework?
A. 4:30 p.m
B. 4:35 p.m
C. 3:30 p.m
D. 3:35 p.m

Step: 1
Start time = 3:15 p.m.
Step: 2
Time duration = 20 minutes
Step: 3

Step: 4
So, Ed finished his homework at 3:35 p.m.
Correct Answer is :   3:35 p.m
Q6Irena called her mother at 7:05 p.m. and spoke to her for 10 minutes. At what time did she end her call?
A. 7:15 p.m.
B. 7:15 a.m.
C. 7:10 p.m.
D. 7:10 a.m.

Step: 1
Start time = 7:05 p.m.
Step: 2
Time duration = 10 minutes
Step: 3

Step: 4
7:05 p.m. to 7:10 p.m = 5 minutes
7:10 p.m. to 7:15 p.m = 5 minutes
Step: 5
So, Irena ended her call at 7:15 p.m.
Correct Answer is :   7:15 p.m.
Q7Jason was late for computer class by 15 minutes. If the class started at 4.00 P.M., then at what time did he reach his class ?
A. 4:35 P.M.
B. 5:15 P.M.
C. 4:15 P.M.
D. 4:15 A.M.

Step: 1
The time at which Jason's computer class starts = 4:00 p.m.
Step: 2
The time by which he is late to the class = 15 minutes.
Step: 3
The time at which he reached the class = the time at which his class starts + the time by which he is late to the class.
Step: 4
= 4:00 + 0:15 = 5:15 p.m.
Correct Answer is :   4:15 P.M.
Q8After finishing swimming at 4:30 p.m., Paul takes a break of 20 minutes before he starts studying. At what time does he start studying?

A. 6:20 p.m.
B. 4:50 p.m.
C. 5:15 p.m.
D. 5:30 p.m.

Step: 1
The time at which Paul finished swimming = 4:30 p.m
Step: 2
The time for which he takes a break = 20 minutes
Step: 3
The time at which he starts studying = the time at which he finished swimming + the time for which he takes a break
Step: 4
= 4:30 + 0:20 = 4:50 p.m.
Correct Answer is :   4:50 p.m.
Q9Mary swims for 30 minutes daily. She starts at 3:00 p.m. When will she stop swimming?

A. 3:30 p.m.
B. 5:30 p.m.
C. 4:30 p.m.
D. 4:00 p.m.

Step: 1
Start time = 3:00 p.m.
Step: 2
Total duration = 30 minutes
Step: 3
3:00 + 30 minutes = 3:30 p.m.
Step: 4
Mary will come out of the pool at 3:30 p.m.
Correct Answer is :   3:30 p.m.
Q10Jack reached the gymnasium at 8:45 a.m. on Monday. It takes 30 minutes from his house to reach the gymnasium. At what time did he start from his house?

A. 8:30 a.m.
B. 8:00 a.m.
C. 8:15 a.m.
D. 7:45 a.m.

Step: 1
The time at which Jack reached gymnasium = 8:45 a.m.
Step: 2
The time he takes to reach gymnasium = 30 minutes.
Step: 3
The time at which he started from his house = the time at which he reached gymnasium - the time he takes to reach gymnasium.
Step: 4
= 8:45 - 0:30 = 8:15 a.m.
Correct Answer is :   8:15 a.m.
Q11Jack started from his house at 4:20 p.m. and reached his uncle house at 4:45 p.m. by walk. Find the exact duration of time that he took to cover the distance.

A. 25 minutes
B. 30 minutes
C. 20 minutes
D. 15 minutes

Step: 1
The time when Jack started from his house = 4:20 p.m.
[Given.]
Step: 2
The time when Jack reached his uncle house by walk = 4:45 p.m.
Step: 3
The duration of time that he took to cover the distance = The time when Jack reached to his uncle house - The time when Jack started from his house
Step: 4
The duration of time that he took to cover the distance = 4:45 p.m. - 4:20 p.m. = 25 minutes.
Correct Answer is :   25 minutes
• Hour