#### Solved Examples and Worksheet for Operations Involving Money

Q1Christina bought a T-shirt worth $8.48. She paid a ten-dollar bill. How much change did she get back? A.$2.52
B. $1.52 C.$3.52
D. $15.20 Step: 1 The change that Christina got back = the money she paid - the cost of the T-shirt. Step: 2 =$10.00 - $8.48 [Substitute the values.] Step: 3  10.00 [Line up the decimal points.] - 8.48 1.52 [Subtract.] Step: 4 So, Christina got back a change of$1.52.
Correct Answer is :   $1.52 Q2Quincy planned to bake a cake. She spent$6.46 for the cake mix, $3.50 for eggs and$12.36 for the shaped container. What was the total amount she spent in baking the cake?
A. $22.22 B.$23.55
C. $22.32 D.$21.32

Step: 1
The total amount Quincy spent in baking the cake = the money she spent for the cake mix + the money she spent for eggs + the money she spent for the shaped container.
Step: 2
= $6.46 +$3.50 + $12.36 [Substitute the values.] Step: 3 6.46 3.50 + 12.36 ............ 22.32 ............ [Align the decimal points.] [Add.] Step: 4 The total amount that Quincy spent in baking the cake was$22.32.
Correct Answer is :   $22.32 Q3A mechanic earns$325 and spends $225 per week. How much does he save each week? A.$550
B. $100 C.$105
D. $139 Step: 1 The amount saved by the mechanic = the amount he earns - the amount he spends. Step: 2 = 325 - 225 [Substitute the values.] Step: 3 = 100 [Subtract.] Step: 4 The mechanic saves$100 every week.
Correct Answer is :   $100 Q4Holly spent$5.63 to buy a doll and $3.63 to pay for lunch. Find the total amount of money she spent. A.$8.26
B. $10.62 C.$9.26
D. $9.21 Step: 1 Total money Holly spent = Money spent on the doll + Money spent on lunch Step: 2 = 5.63 + 3.63 [Substitute the values.] Step: 3  5.63 [Line up the decimal points.] + 3.63 9.26 [Add.] Step: 4 The total money Holly spent is$9.26.
Correct Answer is :   $9.26 Q5Frank went shopping with$35.96 in his pocket. He spent $13.96. How much money is he left with? A.$24
B. $25 C.$18
D. $22 Step: 1 The amount Frank is left with = the amount in Frank's pocket - the amount he spent = 35.96 - 13.96 [Substitute the values.] Step: 2 35.96 - 13.96 ............ 22.00 ............ [Line up decimal points and make columns even.] [Subtract.] Step: 3 So, Frank is left with$22.
Correct Answer is :   $22 Q6Charlie bought 2 pens for$4. What is the cost of each pen?
A. $3 B.$2
C. $1.50 D.$2.50

Step: 1
The cost of each pen that Charlie bought = Total cost of pensNumber of pens.
Step: 2
= 42
[Substitute the values.]
Step: 3
= 2
[Divide.]
Step: 4
The cost of each pen is $2. Correct Answer is :$2
Q7Zelma went to a supermarket. She paid her bill by giving 6 $1 bills. How much was her bill? A.$8
B. $6 C.$5
D. $7 Step: 1 The number of$1.00 bills that Zelma paid = 6.
Step: 2
Zelma's bill amount = (the number of bills) × (the cost of each bill).
Step: 3
= 6 × ($1.00) [Substitute the values.] Step: 4 =$6
[Multiply]
Step: 5
So, Zelmas bill amount was $6. Correct Answer is :$6
Q8Victor bought a basketball cap at a garage sale at the cost of 26 cents. How did he pay for the cap? A. Figure D
B. Figure B
C. Figure A
D. Figure C

Step: 1
A quarter is equal to 25 cents.
Step: 2
26 cents = 25 cents + 1 cent = a quarter + a cent.
Step: 3
So, Victor would pay a quarter and a cent for the cap. Correct Answer is :   Figure A
Q9It costs $20 to mail 10 postcards and$50 to mail 10 letters. How much more does it take to mail the letters?

A. $30 B.$50
C. $70 D.$40

Step: 1
Cost of mailing 10 postcards = $20 Step: 2 Cost of mailing 10 letters =$50
Step: 3
The additional amount one needs to pay to mail 10 letters than to mail 10 postcards = $50 -$20 = $30 [Subtract.] Step: 4 So, it costs$30 more to mail letters than to mail postcards.
Correct Answer is :   $30 Q10Hannah bought a T-shirt worth$12.28. She paid with a twenty-dollar bill. How much change did she get back?

A. $17.20 B.$3.72
C. $5.72 D.$7.72

Step: 1
Amount of change she got back = amount she paid - cost of the shirt
Step: 2
= 20 - 12.28 = 7.72
[substitute and solve.]
Step: 3
She gets $7.72 back. Correct Answer is :$7.72
Q11Nina bought lemons for $0.07 each. How much money does she pay for 8 lemons? A.$0.44
B. $0.48 C.$8.07
D. $0.56 Step: 1 Cost of one lemon =$0.07
Step: 2
Cost of 8 lemons = 8 × 0.07 Step: 3
So, Nina pays $0.56 for 8 lemons. Correct Answer is :$0.56
Q12Wilma bought a shirt for $23.45 and a bag for$15.30. How much more did Wilma spend on shirt than bag?

A. $6.50 B.$5.90
C. $7.05 D.$8.15

Step: 1
Cost of the shirt that Wilma bought = $23.45 Step: 2 Cost of the bag =$15.30
Step: 3
Difference between the costs = $23.45 -$15.30
Step: 4
 $23.45 -$15.30 $8.15 Step: 5 Wilma spent$8.15 more on shirt than bag.
Correct Answer is :   $8.15 Q13Micheal bought a bag for$14.80. He gave $20 to the shopkeeper. How much change should he get? A.$6.20
B. $5 C.$54.80
D. $5.20 Step: 1 Change Micheal gets = amount given to shopkeeper - cost of the bag Step: 2 = 20 - 14.80 =$5.20
Step: 3
So, Micheal gets a change of $5.20. Correct Answer is :$5.20
Q14Dennis has two 5 dollar bills. He buys a teddy bear for $7. How much change does he get back? A.$3
B. $1 C.$12
D. $2 Step: 1 The money with Dennis = 2 ×$5 = $10 Step: 2 Cost of the teddy bear =$7
Step: 3
Change he gets back = Money he has - cost of the teddy bear
Step: 4
= $10 -$7 = $3 [Substitute the values and subtract.] Step: 5 So, the change Dennis gets back is$3.
Correct Answer is :   $3 Q15Valerie has 8 one dollar bills. She buys vegetables for$7.75. How much change does she get back?
A. 25 cents
B. 35 cents
C. 35 dollars
D. 25 dollars

Step: 1
The money Valerie has = 8 × $1 =$8
Step: 2
Cost of the vegetables she bought = $7.75 Step: 3 Change she gets back = Money she has - cost of the vegetables Step: 4 =$8 - $7.75 =$0.25
[Substitute the values and subtract.]
Step: 5
So, the change Valerie gets back is 25 cents.
[\$0.25 = 25 cents]
Correct Answer is :   25 cents