Solved Examples and Worksheet for Converting Units within Customary System

Q1How many yards are equivalent to 3534 feet?
A. 121112
B. 61124
C. 111112
D. 101112

Step: 1
3 feet = 1 yard
[Write yard in terms of feet.]
Step: 2
3534 feet = 3534 ÷ 3
[Convert feet to yard, so divide 3534 by 3.]
Step: 3
= 3534 × 13
[Multiply by 13, the reciprocal of 3.]
Step: 4
= 1434 × 13
[Convert mixed number into improper fraction.]
Step: 5
= 143 × 14 × 3 = 14312
[Multiply numerators and denominators separately.]
Step: 6
= 111112 yards
[Write the improper fraction as a mixed number.]
Step: 7
111112 yards are equivalent to 3534 feet.
Q2Joe makes 8 cups of punch daily. How many pints of punch will he make in 5 days?
A. 5 pints
B. 95 pints
C. 20 pints
D. 80 pints

Step: 1
1 pint = 2 cups
[Write pint in terms of cups.]
Step: 2
8 cups = 82 = 4 pints.
[Convert cups to pints, so divide 8 by 2.]
Step: 3
He makes 4 pints of punch daily.
Step: 4
The quantity of punch he will make in 5 days = 4 × 5 = 20 pints.
Correct Answer is :   20 pints
Q3How many cups are in 2 gallons?

A. 16
B. 32
C. 24
D. 8

Step: 1
Number of cups in a gallon = 16.
Step: 2
Total number of cups in 2 gallons = 2 × 16 = 32 cups.
Q4How many inches make 2 ft?

A. 26 in.
B. 24 in.
C. 22 in.
D. 16 in.

Step: 1
1 ft = 12 in.
[Write ft in terms of in.]
Step: 2
2 ft = 2 × 12 = 24 in.
[Convert ft to inches; Multiply 2 by 12.]
Step: 3
24 in. are in 2 ft.
Correct Answer is :   24 in.
Q5How many inches are there in 200 feet?
A. 2400
B. 2000
C. 16
D. 2200

Step: 1
200 ft = 200 × 12 = 2400 in.
[Since 1 ft = 12 in., multiply 200 by 12.]
Step: 2
There are 2400 inches in 200 feet.
Q6How many pints make 2 gallons?
A. 12
B. 16
C. 18
D. 14

Step: 1
1 gallon = 4 quarts
[Write gallon in terms of quarts.]
Step: 2
2 gallons = 2 × 4 = 8 quarts
[Convert gallons to quarts; Multiply 2 by 4.]
Step: 3
1 quart = 2 pints
[Write quart in terms of pints.]
Step: 4
8 quarts = 8 × 2 = 16 pints
[Convert quarts to pints; Multiply 8 by 2.]
Step: 5
16 pints make 2 gallons.
Q7How many tons are equivalent to 20000 pounds?

A. 11
B. 9
C. 12
D. 10

Step: 1
2000 pounds = 1 ton
[Write ton in terms of pounds.]
Step: 2
20000 pounds = 200002000 = 10 tons
[Convert pounds to tons; Divide 20000 by 2000.]
Step: 3
10 tons are equivalent to 20000 pounds.
Q8How many pints are in 6000 gallons?
A. 42000
B. 54000
C. 47000
D. 48000

Step: 1
6000 gal = 6000 x 8 = 48000 pt
[Since 1 gal = 8 pt, multiply 6000 by 8.]
Step: 2
There are 48000 pints in 6000 gallons.
Q9How many one-cup servings are there in 24 fl oz. of apple juice?

A. 5
B. 4
C. 6
D. 3

Step: 1
24 fl oz = 248 = 3 c
[Since 8 fl oz = 1 c, divide 24 by 8.]
Step: 2
There are 3 one-cup servings in 24 fl oz. of apple juice.
Q10Ed bought 3 pounds of butter. How many ounces of butter did he buy?
A. 38
B. 43
C. 53
D. 48

Step: 1
1 pound = 16 ounces
[Write pound in terms of ounces.]
Step: 2
3 pounds = 3 × 16 = 48 ounces
[Convert pounds to ounces; Multiply 3 by 16.]
Step: 3
Ed bought 48 ounces of butter.
Q11Brian bought 64 ounces of potatoes from a grocery store. How many pounds of potatoes did he buy?

A. 4
B. 6
C. 3
D. 5

Step: 1
16 ounces = 1 pound
[Write pound in terms of ounces.]
Step: 2
64 ounces = 6416 = 4 pounds
[Convert ounces to pounds; Divide 64 by 16.]
Step: 3
Brian bought 4 pounds of potatoes.
Q12Charles caught 500 pounds of shrimp. How many tons of shrimp did he catch?
A. 310
B. 27
C. 1
D. 14

Step: 1
2000 pounds = 1 ton
[Write ton in terms of pounds.]
Step: 2
500 pounds = 5002000 ton
[Convert pounds to tons; Divide 500 by 2000.]
Step: 3
= 14 ton
[Divide numerator and denominator by the GCF.]
Step: 4
Charles caught 14 tons of shrimp.
Q13How many pints are there in 96 oz?
A. 7 pints
B. 1536 pints
C. 12 pints
D. 6 pints

Step: 1
16 oz = 1 pint
[Convert oz to pints.]
Step: 2
1 oz = 116 pints
[Divide each side by 16.]
Step: 3
96 oz = (96 × 1) oz = (96) × ( 116 ) pints
[Substitute 1 oz = 116 pints.]
Step: 4
= 6 pints
[Simplify.]
Step: 5
So, 96 oz equals 6 pints.
Correct Answer is :   6 pints
Q14How many ft. are there in 48 in.?

A. 3 ft
B. 4 ft
C. 36 ft
D. 48 ft

Step: 1
12 in. = 1 ft
[Convert in. to ft.]
Step: 2
1 in. = 112 ft
[Divide each side by 12.]
Step: 3
48 in. = (48 × 1) in. = (48 × 112) ft
[Substitute 1 in. = 112 ft.]
Step: 4
= 4 ft
[Simplify.]
Step: 5
So, 48 in. = 4 ft.
Correct Answer is :   4 ft
Q15Ms. Stephanie bought a wheat bag weighing 96 oz. What is the equivalent weight of the bag in lb?

A. 1536 lb
B. 6 lb
C. 6 lb
D. 12 lb

Step: 1
16 oz = 1 lb
[Convert oz to lb.]
Step: 2
1 oz = 116 lb
[Divide each side by 16.]
Step: 3
96 oz = (96 × 1) oz = (96 × 116 ) lb
[Substitute 1 oz = 116 lb.]
Step: 4
= 6 lb
[Simplify.]
Step: 5
The equivalent weight of the bag is 6 lb.
Correct Answer is :   6 lb