# Steady Velocity

## Definition of Steady Velocity

The motion of a body without acceleration is known as uniform or steady velocity.
Velocity is the speed of a body in particular direction.

Motion in a straight line can be represented by using "+" or "-"sign.

+30m/s (velocity of 30m/s towards east)

-30m/s (velocity of 30m/s towards west)

#### Example:

A car is moving towards east with a velocity of 30m/s. The same is represented asMotion in a straight line can be represented by using "+" or "-"sign.

+30m/s (velocity of 30m/s towards east)

-30m/s (velocity of 30m/s towards west)

### More About Steady Velocity :

- When the body is in uniform motion it covers equal displacement in equal interval of time.
- For a body moving with steady velocity acceleration is zero.
- If a body moves with uniform velocity, Initial velocity (u) and Final velocity (v) are equal.
- From the definition of acceleration:
**Acceleration = change in velocity / time**

∴ Acceleration = v – u / t = 0 / t ( v = u ) =0 - Instantaneous velocity and average velocity are same for a body moving with steady velocity.

#### Worked Example:

**Example 1:**A person is moving on bicycle with steady velocity of 50 meters per minute. Calculate the distance travelled by the person in 4 minutes.A. 50 Meters

B. 100 Meters

C. 200 Meters

D. 400 Meters

**Correct answer is C.**

#### Solution:

**Step 1:**Steady velocity of the person = 50 meters in one minute

**Step 2:**Distance covered by the person in one minute = 50 meters

**Step 3:**Distance covered by the person in 4 minutes = 4 x 50 = 200 meters

**Example 2:**A car starts from rest, and covers a distance of 30 meters in 5 seconds, then it moves with a steady velocity of 20m/s for next 10 seconds and then it comes to rest after 2 seconds by covering a displacement of 5 meters. Total how much distance was covered in this journey?A. 55 meters

B. 235 meters

C. 200 meters

D. 150 meters

**Correct answer is ‘B’.**

#### Solution

**Step 1:**Distance travelled by the car in 1st 5 seconds = 30 meters

**Step 2:**Distance travelled by the car in next 10 seconds = 10 X 20 = 200 meters (20m/s steady velocity for 10 seconds)

**Step 3:**Distance travelled by the car in the last 2 seconds = 5 meters

**Step 4:**Total distance travelled by the car = 30m + 200m + 5m = 235 meters

**Example 3:**A body is moving with a uniform velocity. If its instantaneous velocity at 4th second is 80m/s., what is the average velocity of the body in first 10 seconds?A. 10m/s

B. 40m/s

C. 100m/s

D. 80m/s

**Correct answer is "D".**

#### Solution

**Step 1:**The body is moving with steady velocity.

**Step 2:**Instantaneous velocity of the body in 4th second is 80m/s.

**Step 3:**For a body travelling with steady velocity instantaneous velocity and average velocity are same.

**Step 4:**Average velocity = Instantaneous velocity = 80m/s.

**Related terms:**Steady speed | uniform acceleration | Retardation
Translate :