Deduct is to subtract or taking away a quantity from another.

Example of Deduct

Tom has $59. He deducts $12 from that amount to pay his friend Martin.
So, after the deduction, he will be left with $47. (59 - 12 = 47)

Video Examples: iCoachMath.com

Solved Example on Deduct

Ques: Danielle works 22 hours per week and is paid $5 an hour. Her net pay is $95. What is the total amount of her deductions?

Choices:

A. $15
B. $16
C. $14
D. $25
Correct Answer: A

Solution:

Step 1: Number of hours that Danielle works per week = 22
Step 2: Amount paid per hour = $5
Step 3: The amount that she should get per week = 22 x 5 = 110
Step 4: Her net pay = $95
Step 5: Amount deducted from her pay = $(110 - 95) = $15